Boulder Dash Forum Forum Index Boulder Dash Forum
The only Boulder Dash discussion board in English language!
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

NDD kit problem

 
Post new topic   Reply to topic    Boulder Dash Forum Forum Index -> Games: Remakes
View previous topic :: View next topic  
Author Message
RTADash
Member


Joined: 26 May 2007
Posts: 414
Location: USA (in Ohio)

PostPosted: Tue Oct 16, 2007 8:12 pm    Post subject: NDD kit problem Reply with quote

I've got the New Dash Dimension and the accompanying kit running in windows XP, via DOSbox.
The gameplay itself is perfect! Very Happy
However, I'm having a problem in the construction kit - I can't move the mouse cursor more that halfway down the screen. Not a huge problem, but I can't fully explore the kit's features without it. Any way to remedy that?
_________________
Boulders are round.
Fireflies are square.
I need to find
a'way out of here.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
LogicDeLuxe
Member


Joined: 15 Jul 2007
Posts: 598

PostPosted: Tue Oct 16, 2007 9:39 pm    Post subject: Reply with quote

Try a different graphics driver. There are a few in the same directory which you can replace in the ini file which the kit creates on the first start.
Those drivers came with an old Pascal version, and are rather buggy, unfortunately (other software using them have the same issues).
You can also try different mouse drivers.
In many cases, the EGA driver is the only one working correctly. You still can use the editor with it, except it won't display the correct colors of the cave.

Also keep in mind that the kit itself is early beta and not bug free either. And I have no intention to work on that one anymore.

The CLCK has the priority for now. And after that, I have plans to do a new engine which shall feature the best of The New Dash Dimension and Boulder Remake, beeing compatible to every version of the C64 engine and natively using BDCFF. As it should be portable C or C++, so it can be easily ported to handhelds as well, I have to rewrite it mostly from scratch. Thus making it the perfect clone.

Anyways, nice to see that people are still playing The New Dash Dimension today. Smile
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
RTADash
Member


Joined: 26 May 2007
Posts: 414
Location: USA (in Ohio)

PostPosted: Tue Oct 16, 2007 10:54 pm    Post subject: Reply with quote

Where should I type it; after 'driver', under 'driver', overwriting 'driver'? Laughing
_________________
Boulders are round.
Fireflies are square.
I need to find
a'way out of here.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
LogicDeLuxe
Member


Joined: 15 Jul 2007
Posts: 598

PostPosted: Wed Oct 17, 2007 8:06 am    Post subject: Reply with quote

RTADash wrote:
Where should I type it; after 'driver', under 'driver', overwriting 'driver'? Laughing
There is a driver file name. VESA.BGI should be the default. Try replacing it with SVGA256.BGI or EGAVGA.BGI.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
LogicDeLuxe
Member


Joined: 15 Jul 2007
Posts: 598

PostPosted: Wed Oct 17, 2007 7:02 pm    Post subject: Reply with quote

I just tried this. The mouse works fine with the EGAVGA driver. There is another problem, though: The game crashes whenever you quit, and this also happens when you playtest in the construction kit, which is rather annoying.
This sure is a Dosbox-bug, as I tested this with MS-DOS 4 up to 6.22 and even those Windows included ones up to 7.1, and it worked with all of them.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
RTADash
Member


Joined: 26 May 2007
Posts: 414
Location: USA (in Ohio)

PostPosted: Wed Oct 17, 2007 8:21 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks! The whole crashing thing isn't much of an issue for me, because I'm mostly exploring as opposed to actually designing, at least for now Nerd
_________________
Boulders are round.
Fireflies are square.
I need to find
a'way out of here.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
LogicDeLuxe
Member


Joined: 15 Jul 2007
Posts: 598

PostPosted: Thu Oct 18, 2007 8:35 pm    Post subject: Reply with quote

For your convenience, I made a bootable floppy disk image with The New Dash Dimension and the Dashkit pre-installed and set to EGAVGA. Thus you can easily try this in emulators:
EDIT: image fixed.
http://www.sendspace.com/file/1slzxd

Bochs: The game starts, scrolling is fine, but the game runs way too fast for some reason. Maybe I just didn't found Bochs's option for proper timing. The Dashkit doesn't seem to work there, as it seems to detect a pressed joystick button all the time. Maybe it can be disabled and I just didn't found that option either.

VirtualPC 2004: The game is playable. The scrolling is too fast and the sound is a bit strange, though. Dashkit has no mouse sprite with 256 color modes, but runs fine in EGA. GUI drawing is a bit slow, but still rather usable.


Last edited by LogicDeLuxe on Thu Oct 18, 2007 11:05 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
RTADash
Member


Joined: 26 May 2007
Posts: 414
Location: USA (in Ohio)

PostPosted: Thu Oct 18, 2007 9:02 pm    Post subject: Reply with quote

I'll have to check some more of those DOS emulators out - thank you! Smile

I encountered a new problem in running the kit DOSbox (I handn't gone to load a cave yet) - I can't get the load menu to stay up - it disappears a second after it appears. Dunno
_________________
Boulders are round.
Fireflies are square.
I need to find
a'way out of here.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
LogicDeLuxe
Member


Joined: 15 Jul 2007
Posts: 598

PostPosted: Thu Oct 18, 2007 10:48 pm    Post subject: Reply with quote

RTADash wrote:
I encountered a new problem in running the kit DOSbox (I handn't gone to load a cave yet) - I can't get the load menu to stay up - it disappears a second after it appears. Dunno
Works for me. I tried it with DOSbox 0.72.

EDIT: I remember the problem. Yes, it is a dashkit-bug and the solution is simple: Just put the game and the dashkit in a sub directory.
I will upload a fixed image in a few moments.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
LogicDeLuxe
Member


Joined: 15 Jul 2007
Posts: 598

PostPosted: Thu Oct 18, 2007 11:04 pm    Post subject: Reply with quote

Here is a fixed image: http://www.sendspace.com/file/1slzxd
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Boulder Dash Forum Forum Index -> Games: Remakes All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group