Rockford Amoeba

Info Pagina: De Boulder Dash Tools

Diamond Rockford

Dit onderdeel van de site bevat praktische informatie over diverse onderwerpen die met Boulder Dash te maken hebben.

Firefly The grote Boulder Dash Tools

Boulder Dash spelen is natuurlijk leuk, maar het wordt nog veel leuker wanneer je je creativiteit kan uiten door zelf levels in elkaar te zetten. Het oudste en waarschijnlijk meest bekende programma hiervoor is de originele Boulder Dash Construction Kit, uitgebracht in 1986 door First Star. Hoewel het bekend is dat er vervelende bugs in voor komen, is deze Kit toch gemakkelijk in gebruik. Hoe je een cave moet bouwen wijst zich eigenlijk wel vanzelf. Zelf gebruik ik de Kit nog steeds regelmatig en ik heb er heel veel plezier van!

Construction Kit
Ontwerp je eigen caves met behulp van de C-Kit.

Later, in the periode 1987-1988, breidde Lord Diego de originele C-Kit tot zijn Effect Construction Kit. Met deze tool werd het mogelijk om een aantal speciale effecten toe te voegen aan je caves, zoals rotsen die bij het neerkomen in butterflies veranderen, of fireflies die 9 rotsen opleveren bij ontploffing. Ook kun je slijm en amoebas in dezelfde cave gebruiken (dit is niet mogelijk met de originele C-Kit). En je kan meerdere Rockfords en uitgangen plaatsen, zo veel je maar wilt!

Twee andere nuttige tooltjes zijn No One's Enemie Designer en Charset Editor (1987). Hiermee is het mogelijk om de graphics van BD volledig te veranderen. Wil je liever een alien in plaats van een butterfly, of wil je Rockford op een fietsje laten rijden, geen enkel probleem! Ontwerp gewoon je eigen game-graphics met de Enemie Designer. De Charset Editor kan je gebruiken om het lettertype van BD te wijzigen.

Enemie Designer
Je kan eenvoudig je eigen graphics set voor BD maken.

Een van de belangrijkste BD tools werd ontwikkeld in de jaren 90. Marek Roth, ofwel LogicDeluxe, creŽerde zijn Deluxe Packer (nieuwste versie: 1.42 uit 2001), waarmee hij het werk van No One en Prof. Knibble voortzette. Met dit programma kan iedereen Boulder Dash games maken die uit zichzelf runnen! De procedure is eenvoudig: eerst maak je jouw caves met de C-Kit of de Effect Kit, je voegt ze vervolgens samen, je kiest je favoriete graphics sets (gemaakt met Enemie Designer en de Charset Editor), je kiest de tune, je maakt een mooi titelscherm, je schrijft een intro verhaaltje, en tenslotte pak je het spel samen. Geen enkele vaardigheid in programmeren en andere ingewikkelde zaken zijn vereist! Tot dusver heb ik al mijn games gecreŽerd met behulp van Deluxe Packer. Echt een fantastisch programma!!

Deluxe Packer
Je kan Deluxe Packer gebruiken om je eigen complete spellen te bouwen.

De meest recente tool kwam uit in augustus 2002! Marek Roth bracht toen de laatste beta versie uit van zijn nieuwe Crazy Light Construction Kit 3.0. Dit is een geweldige collectie van hulpprogramma's waarmee je je eigen BD games kan maken. Als je dat doet met dit pakket, heb je veel meer mogelijkheden dan met de oudere programma's. De volgende korte (en incomplete) lijst laat een aantal extra eigenschappen zien:

  • Je kan langs de rand van je cave ook andere elementen dan titanium walls plaatsen. Als Rockford het scherm uitloopt, komt hij aan de andere kant weer terug (hetzelfde gebeurt met de andere bewegende items). Alleen al deze nieuwe eigenschap opent werkelijk een nieuwe wereld voor ontwerpers van BD levels! Probeer bijvoorbeeld maar eens mijn Future Dash Caveset.
  • Vele speciale effecten zijn mogelijk. Bijvoorbeeld diamanten die in boulders veranderen als ze vallen, amoeba dat in fireflies verandert zodra het is ingesloten, muren die omhoog en omlaag groeien, magic walls die butterflies in plaats van diamanten toveren, Rockford die ook diagonaal kan lopen, etc..
  • Een verzameling van nieuwe elementen is beschikbaar: bombs, clocks, sweets, keys, doors, biters, acid, bubbles, Mrs Rockfords, chasing boulders, en nog een paar andere. Hiermee kun je vele nieuwe soorten caves bedenken! Hoewel ik deze items persoonlijk niet zoveel zou gebruiken (ik houd me meer aan de traditionele BD wetten), is het fantastisch voor de fans dat deze nieuwe toevoegingen er zijn!
  • Je kan meer cave properties instellen dan in de oudere construction kits. Als je bijvoorbeeld een hele moeilijk cave in elkaar hebt gezet, kun je de tijd instellen op meer dan 255 seconden. Ook kan de maximale grootte van de amoeba nu anders dan 200 eenheden zijn. En natuurlijk kun je ook vele eigenschappen van de nieuwe items instellen.
  • Tot slot is er een uitgebreide editor waarmee je een fraai titelscherm kan maken, met meer graphics, bewegende rasters en kleuren dan in DLP. Een speciaal linkprogramma pakt je cavepack, titelscherm, graphics, en de rest samen en zal de uiteindelijke game produceren. Zo werkt dat.

CLCK 3.0
Logo voor de CLCK 3.0 gemaakt door CWS (Claus Skrepek).

Merk echter op dat de CLCK 3.0 momenteel nog volop in ontwikkeling is. Al is het wel mogelijk om complete spellen samen te stellen uit levels, gemaakt met de construction kit. De cavepacker, titel-editor en de Engelstalige handleiding zijn nog niet voltooid, de rest is voor 100% af.
Je kan de nieuwste beta versie downloaden op Marek's site. De pagina is ook voorzien van een overzicht van de plannen (zowel gerealiseerd als ongerealiseerd).

Deluxe Kit

Deluxe Kit items
Maak nog betere caves met CLCK 3.0 beta van LogicDeluxe.

Meer Boulder Dash info zal in de toekomst op deze pagina verschijnen.

Top | Home